Stilleven met Papegaaitulpen

Stilleven met Papegaaitulpen

55 x 55 cm, © 2011, verkocht
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op paneel

Stilleven met Papegaaitulpen

VERKOCHT

Deze fantastische papegaaitulpen (parrot tulips) komen vers uit de achtertuin....

De tulp is door zijn grote verscheidenheid en bijzondere historie een fascinerende bloemsoort. De papegaaitulp is door zijn grillige vorm en kleurnuances een eerste keus geweest om te schilderen. Hieronder vindt u een zeer beknopte tekst over deze (ooit) zo vereerde bloem.

Omstreeks het einde van de 15e eeuw werden 33 verschillende soorten tulpen bij Kabul (Afghanistan), geteld. Gedurende de 16e eeuw werden tulpen gekweekt in Turkse tuinen. In 1554 bracht keizer Ferdinand I Augerius de Busbecq een bezoek aan het hof in Constantinopel. Daar zag hij voor de eerste keer tulpen. Hij vond ze mooi dus nam hij de zaden en misschien ook de bollen mee naar Wenen, waar ze in de keizerlijke tuinen geplant werden door L'Ecluse. En zo was de tulp in Europa binnengekomen. 

In Nederland raakte men helemaal bezeten van tulpen. Het werd een echte manie; liefhebbers boden steeds hogere bedragen. De prijs van afzonderlijke bollen schoot met razend tempo omhoog. Tenslotte moest er zelfs een wet aan te pas komen om de prijzen een beetje in toom te houden. De waanzin bereikte een absoluut hoogtepunt in 1634. De prijs van een tulpenbol was 12 schapen, 8 varkens en 4 vette stieren of 36 zakken graan. Er zijn verhalen van een molenaar die zijn molen gaf voor een tulpenbol..... Er was geen schilderij compleet zonder een zee van tulpen....