Stilleven met kievitsbloemen 1 (pendant)

Stilleven met kievitsbloemen 1 (pendant)

40 x 40 cm, © 2012, verkocht
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op paneel

 

Stilleven met kievitsbloemen 1 (pendant)

VERKOCHT​

 

De kievitsbloemen die Roman heeft gebruikt voor het pedant, komen uit onze eigen tuin. De bolletjes werden geplant in het najaar en kwamen tot een prachtige bloei in april. Vroeger kleurden natte graslanden en het veenweidegebied in Het Groene Hart paars van de wilde kievitsbloemen. Dat zal een prachtig gezicht geweest zijn waar we tegenwoordig niet snel meer getuigen van zijn want deze bloemen zijn in het wild schaars geworden. In België schijnt de plant jammergenoeg uitgestorven te zijn. In Nederland kon de plant overleven in Overijssel en inmiddels zijn er door natuurherstel flink wat groeiplaatsen bijgekomen.

De naam kievitsbloem zou zijn ontstaan omdat de gesloten bloem (een beetje) op een kievitsei lijkt en omdat ze bloeien in dezelfde periode dat de kieviten (in april) volop gaan broeden.

Het zaadje heeft minimaal 7 jaar nodig om zich te ontwikkelen tot een bolletje waar een plant uit kan groeien. Daar staat tegenover dat de eenmaal gevormde bollen zeker 40 jaar oud kunnen worden! De kievitsbloem is één van de weinige bloemen die niet naar de zon (en de insecten) kijkt maar zijn kop laat hangen.

Wij vinden het in alle opzichten een bijzondere én mooie bloem vandaar dat hier zelfs twee schilderijen van zijn gekomen.